Neuvostoliiton kameratuotantoa 2 - harvinaisia ja omalaatuisia

VOOMP

Voomp on Leningradissa sijainneen Goi-tehtaan tekemä melko täsmällinen Leica II:n kopio. Sitä on valmistettu vaihtelevien lähdetietojen mukaan joko muutama sata tai viitisen tuhatta kappaletta. Näistä kerääjä maksaa 70-200 euroa saakka.


FOTOSNIPER

Jännittävä kiväärin mallinen telekamera, jota ensin tehtiin erillisellä peilikammiolla, erittäin harvinainen tyyppi sotaa edeltävältä ajalta, samaa tyyppiä tehtiin vielä pieni määrä sodan jälkeenkin. Yleistä, Zenit ES -peilikameralla varustettua Fotosniperiä tuotiin Suomeen 1970-luvulta alkaen. Se toimitettiin peltilaukussa, johon mahtui Fotosniper 4,5/300 mm objektiiveineen ja 2/58 mm normaaliobjektiivi, suotimia, vastavalosuojat ja kokoamiseen tarvittavat työkalut. Ensimmäiset objektiivit ovat harmaita, v. 1975 alkaen mustia. Tuotantomäärät ovat erikoiskameraksi suuria, yhteensä on tuotettu ainakin 2 miljoonaa Sniperiä. Siksi hintakin jää varsin alhaiseksi, koko laatikko kaikkine varusteineen maksaa alle 200 euroa ja pelkkä kamera 300 mm objektiivilla tarkennusperineen 200 euron paikkeilla. Foto-Sniperissä on automaattinen himmennin, sen jousi viritetään ja se laukeaa samalla kun sulkimen liipasinta painaa. Jousimekanismi on voimakas ja painava, siksi se tahtoo täräyttää kameraa. Juuri tärähtämisen vuoksi Foto-Sniperistä ei tullut luontokuvaajien suosimaa halpaa telekameraa.


FOTOKOR

Fotokor on puinen 9x12 levykamera, se on ajalleen tyypillinen kokoon taittuva, varustettu briljantti- ja kehysetsimellä. Kameraa ehdittiin valmistaa paljon, GOMZ-tehdas ilmoitti tehneensä yli 1930-40 noin miljoona laitetta, ainakin viittä mallia tehtiin, kaikissa on 135 mm objektiivi ja parhaissa aito Compur-suljin. Näitä on tuotu sotasaaliina Suomeenkin, kamerasta joutuu maksamaan yli 100 euroa.


SPORT

Sport on maailman ensimmäinen 35 mm peilikamera, tosin eri kirjoittajat eri puolilla maailmaa väittelevät asiasta. No, ellei Sport ole ensimmäinen, kolmen ensimmäisen joukkoon se kuitenkin pääsee. Sport on alaosastaan hieman nykyaikaisen kameran mallinen, pyöreäpäätyinen, yläosa taas on kulmikas laatikko. Siellä on kameran etsin- suljin- ja viritysjärjestelmät. Kameralla kuvataan 50 kpl 24x36 mm ruutuja, filmi siirtyy kasetista kasettiin, takaisinkelausta ei ole. Kuvan laatu ei ole kovin hyvä, eikä mekaniikka varma, kameran keräilyllisyys tulee pienestä tuotantomäärästä ja ”ensimmäisyydestä”. Kamera on aika harvinainen, vain n. 17000 – 18000 tehtiin vuosina1936-41 viittä eri versiota. Suomessa Sport (Cnopm) voi maksaa yli 200 euroa, kunnosta riippuen.


START

Start on yksisilmäinen 35 mm peilikamera, jota valmistettiin vain n. 75000 kpl vuosien 1958-64 välillä. Start on jonkin verran Zenitin näköinen, mutta sen erottaa vaihdettavasta etsimestä ja himmentimen automatiikasta. Se toimii objektiivin vieressä olevasta nupista painamalla, joka samalla laukaisee kameran, Exaktan tapaan. Näitä on tuotu Suomeen ja Start maksoi esim. v. 1963 388 markkaa, nykyään hyvin pidetystä ja siististä Startista voi saada 100 euroa tai jopa enemmänkin.


LENINGRAD

Leningrad on jousivetoinen 35 mm mittaetsinkamera, jolla voi ottaa yhdellä jousivedolla 20 kuvaa peräti kolme kuvaa sekunnissa. Kamerassa on yleensä Jupiter-8 2/50 mm objektiivi, sulkimen ajat B, 1-1/1000 s. Sitä valmistettiin 1950- ja 1960-luvuilla. Kameraa toi Suomeen Koneisto Oy, mutta se ei mennyt hyvin kaupaksi, esim. v. 1963 se maksoi 312 mk, nykyrahassa se olisi 500 euron paikkeilla. Zenit 3M maksoi objektiivilla samaan aikaan 285:-. Aikanaan tämä oli kallein myynnissä oleva neuvostokamera, nykyinen keräilyarvo on 200 euron molemmin puolin.


ALMAZ

Almaz on Nikonin tai Minolta XM -kameran näköinen, mutta siinä on Pentax K-bajonetti. Malleja Almaz 101, 102 ja 103 on valmistettu pieniä määriä, mallia 103 eniten, n. 10000. Muita on tehty vain muutamia kymmeniä kappaleita. Kamera on erittäin epävarma, sen suljin- ja peilimekanismi tahtoo oikutella. Kameran hinta riippuu mallista, vaihteluväli on 50 pariin sataan euroon.


SPUTNIK

Sputnik on bakeliitista valmistettu Rollein Heidoscopin tyyppinen stereokamera, jolla otetaan 6 kpl 6x13 cm kuvaa 120-filmille. Kameraa hankittaessa tulee tarkkaan katsoa kuinka bakeliitti on kestänyt, siihen tulee helposti valoa vuotavia säröjä. Kameraa on valmistettu v. 1955 alkaen ja sellainen maksaa alle 200 euroa.


FED STEREO

Fed Stereo kameraa on Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen alkanut tulla Suomeen. Stereokameroita ei liiku paljon ja jostain alkavien stereokuvaajien on kamera hankittava. Stereo Fed maksaa alle 200 euroa, ja niitä liikkuu meillä kohtuullisesti, vaikka sitä on tehtaan ilmoituksen mukaan valmistettu pari tuhatta kappaletta.


HORIZONT JA FT 2

Neuvostoliitossa valmistettiin myös panoraamakameroita, mutta ensimmäiset mallit FT1, FT3 ja FT2 tehtiin puhtaasti puna-armeijan käyttöön. Kameran konstruktio on puhtaasti venäläisten oma, tietysti ne muistuttivat muita panoraamakameroita, mutta nämä eivät ole kopioita muista kameroista. Tuotantomäärät olivat pieniä, yhteensä alle 20000 kpl, siksi nämä ovat keräilykameroita, joiden hinta liikkuu 200 ja 400 euron välillä ulkoisesta kunnosta ja toiminnasta riippuen. Uusi, musta versio Horizont 202 maksaa yli 300 euroa.

FT2 ei ole kovin helppo käyttää, filmi ladataan kameran omiin erikoiskasetteihin ja filminsiirrossa on tarkkailtava pyörivää nuolta oikean kuvavälin varmistamiseksi. Horizont sen sijaan on paljon mukavampi käyttää, kameraan mahtuu vakiokasetti, filmi pysähtyy automaattisesti ja samalla virittyy myös suljin. Neuvostoliittolaiset huomasivat 1960-luvulla panoraamakameroiden puutteen ja alkoivat valmistaa niitä myös vientiin. Horizonteja myytiin Suomeen paljon ja siitä tuli suosittu, se oli oikeastaan ainoa saatavissa oleva kohtuuhintainen panoraamakamera.


NARCISS

Narciss on pieni, 14x21 mm ruutuja 16 mm perforoimattomalle filmille kuvaava peilikamera. Kameraa on valmistettu vain hieman yli 20000 kpl ja siitä on erikoisen ulkoasunsa vuoksi tullut keräilykamera. Filmi ladataan kameran omiin erikoiskasetteihin, joita olisi kuvaamista varten oltava useita. Narcissia tehtiin eri värisinä, harmaaksi tai valkeaksi maalattuna, myös nahan väri saattaa vaihdella ja nimi on joko latinalaisilla tai kyrillisillä aakkosilla. Harvinaisuus ja erikoisuus nostavat hinnan 150 - 300 euron välille, ja jos kameran mukana seuraa jokin muu kuin 2,8/35 mm vakio-objektiivi, hinta nousee mukavasti. Vaihto-objektiiveja tehtiin vain pieniä sarjoja ja kamerassa saattaa olla jokin kiinnitysputki lääketieteelliseen laitteeseen.