Rotterdamin Nikon - museo
Nikon-aarteita Rotterdamissa
Paikan nimi on Quality Camera Shop, mutta nimeä ei näy missään. Vain keltaiset Nikon-liput vihjaavat, että tuossa se varmaan on.
Quality Camera Shop ja Nikon-museo
W. de Zwijgerstraat 23
3243 VB Rotterdam
Puh: +31 10 4159136
Museo on avoinna
ti–pe 18.15–21.00
lauantaisin 10.00–17.00
Vapaa pääsy
Paikan nimi on Quality Camera Shop, mutta nimeä ei näy missään. Vain keltaiset Nikon-liput vihjaavat, että tuossa se varmaan on. Kultainen noutaja nostaa kovan haukun, kun raotamme kulmakaupan ovea. Iso mies viittoilee sisään ja selittää koiralle jotain hollanniksi. Sitten hän astelee luoksemme ja työntää suuren kätensä ja hymyilee: “Peter Lownds. Käykää peremmälle ja katselkaa kaikessa rauhassa. Tulen kohta esittelemään paikkoja”. Pienen kulmahuoneen ikkunavitriineissä on Nikon-kameroita ensimmäisistä mittaetsinkameroista uusimpiin automaatteihin, objektiiveja, etsimiä, hyllyillä kirjallisuutta ja seinillä Nikon-mainoksia.
Tämä huone on myymälä. Ahkeralle keräilijälle kertyy kaikenlaista ylimääräistä, jonka hän voi myydä edelleen ja näin rahoittaa harrastustaan. Vanhat objektiivit käyvät välirenkaan avulla uusimpiinkin runkoihin.
Peter on kerännyt Nikoneita 30 vuotta, ja monet harrastajat tuntevat hänet. Tilauksia tulee eri puolilta maailmaa. Muutama vuosi sitten hän vuokrasi huoneiston taloaan vastapäätä ja perusti yksityisen museon, maailman ensimmäisen Nikon-museon.
Peter Lowndsin kokoelmiin kuuluu 5 kappaletta Nikkor 5 cm f/1.1 objektiiveja, kaikki erilaisia.
Vähän kumarassa iso mies johdattaa meidät museon puolelle. Ensimmäinen huone on pyhitetty kameroille, mutta aloitamme taaemmasta kamarista. Peter esittelee mikroskooppien riviä: “Tämä tässä on yksi ensimmäisistä Nippon Kogakun mikroskoopeista vuodelta 1948. Tässä taas on sarja kiikareita, joita tehdas toimitti Japanin laivastolle sodan aikana. Niillä tähystettiin amerikkalaisten laivojen antenneja, jotka näkyivät ensimmäisinä horisontin takaa. Tuossa taas on japanilaisen hävittäjän torpedoputken optinen tähtäin.”
Hän selittää, kuinka Nippon Kogaku oppi täyttämään Japanin hallituksen tiukat toleranssivaatimukset. Tästä oli hyötyä, kun tehdas sai luvan ryhtyä valmistamaan kameroita amerikkalaisten miehittämässä Japanissa. Siirrymme tutkimaan kamerakokoelmaa. Peter näyttää ensimmäistä Nikon mittaetsinkameraa vuodelta 1948. Niitä valmistettiin vain 757 kappaletta, joista 70 on vielä tallessa. Japanilaiset ovat aina olleet hyviä kopioimaan, myöntää Peter. He tutkivat Contaxia ja Leicaa ja valitsivat molempien parhaat puolet. Etsimen pitkä kanta ja objektiivin kiinnitys ovat peräisin Contaxista, mutta suljin Leicasta. Materiaaleista oli pulaa, ja niinpä sulkimen verho tehtiin sadetakkikankaasta. Kuvakoko oli aluksi 24x32 mm, mikä sopi hyvin suurennuspapereille. Amerikkalaiset sotilaat kuitenkin valittivat, etteivät heidän diansa sovi Kodakin valmiisiin kehyksiin. Niinpä Nippon siirtyi amerikkalaisten vaatimuksesta Leica-kokoon 24x36 mm kahdessa vaiheessa. Ensin tuli markkinoille Nikon M 24 x 34 mm vuonna 1949 ja kaksi vuotta myöhemmin Nikon S 24 x 36 mm.
Peter innostuu kertomaan, kuinka Time Life viikkolehti varusti Korean sotaan matkaavat valokuvaajansa Nikkor-objektiiveilla ja teetti heille myöhemmin sarjan mustiksi lakattuja Nikon S2 kameroita. Nyt nuo mustat Nikonit ovat haluttuja harvinaisuuksia. Amerikkalaisten sotakirjeenvaihtajien rakkaus Nikon-kameroihin loi pohjan niiden markkinamenestykselle Yhdysvalloissa.
Nikon-fanin aarreaitta. Maailman laajin Nikon-kokoelma Peterin sormi liukuu pitkin vitriinejä ja pysähtyy välillä harvinaisuuden kohdalla. Kinokoon peilikameroita on vuoden 1959 F-mallista vuoden 1998 F5:teen. Lasihyllyillä on useita Nikkormateja sekä muutamia erikoisia halkileikattuja kappaleita. On myös lukuisia muita kameramerkkejä, jotka on varustettu Nikkor objektiivilla. Museon suurimmat aarteet ovat kuitenkin NASA:lle valmistetut Nikon F ja F3 -kamerat. Niitä käytettiin Apollo 15, 16 ja 17 lennoilla. Säätimet on tehty normaalia suuremmiksi ja runko on päällystämätön ja anodisoitu. Erikoisperällä voitiin ottaa 250 ruutua. “Tällainen modifioitu F3 maksoi NASA:lle 100.000 dollaria, minulle onneksi ei niin paljon.”
Hinnoista puheen ollen Peter kertoo, kuinka amerikkalainen sotilas osti Nikon 1:n ja sarjan objektiiveja Hongkongissa vuonna 1948 ja maksoi niistä 240 dollaria. Vuosi sitten Peter kysyi samassa liikkeessä, mitä varustus nyt maksaa. Mies laskeskeli puolisen tuntia ja vastasi viileästi: “Noin 750.000 dollaria. Voin tilata sen heti. Saatte F5:n kaupan päälle.”
© 2002 Yrjö Venna & Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys